7 Mart 2012 Çarşamba

LeBron Passed It Again!

Utah maçının son saniyelerinde verdiği pas çok tartışıldı LeBron'un. Pas vermesini savunanlardan daha çok pozisyonu kendisi bitirmeliydi diyenler var. Teknik imkanlar(paint) el verdiğince bende pozisyonu anlatmaya çalıştım(print screen, kırp, yapıştır). Resimlerle LeBron'un ne yaptığı, ne yapması gerektiğini göstermeye çalıştım bir nevi. Ama öncelikle bilmeyenler, veya farkında olmayanlar için "isolation" hücum oyununu anlatmak lazım. Isolation aslında çok basit bir oyundur. Alan savunması yapmayan takımlara karşı, birebir pozisyonlarda etkili olan oyunculara alan yaratmak, yardım savunması geldiğinde ceza şutları bulmak amacına hizmet eder. Yani temel prensibi budur. Topu kullanmasını istediğiniz oyuncu haricindeki oyuncular boyalı alan ve çevresini boşaltır, yüksek post veya üçlük çizgisinin gerisinde bekler. Burada amaç hem yardım savunmasını geciktirmek, hemde birebir oynayacak oyuncu için hareket alanı sağlamaktır. Şimdi Miami-Utah maçının son 04.5 saniyesinde 99-98 gerideydi Miami. Takım bu oyunu oynamak istedi. İzlemeyenler için videoyu da gösterelim.



Hemen paint yardımına başvuruyoruz.



Şimdi bu resimde görebileceğiniz üzere, basit bir isolation oyunu oynanıyor. Diğer 4 oyuncu LeBron potaya gidebilsin diye alan açmışlar. Burada LeBron içeri doğru giderken Howard'ı geçmiş durumda. Hemen karşısına Millsap geliyor. Onun haricinde yardıma gelecek en yakın oyuncu C.J Miles. C.J yardıma yetişse bile potaya giden LeBron'a blok yapmak zorunda ve faul olma riski çok yüksek. Cüssesine göre hızlı bir oyuncu dahi olsa Millsap'ın fiziksel yetenekleri LeBron karşısında bir avantaj teşkil etmiyor. Yani LeBron istese potaya kadar gidip, atışını yapabilir.



Şimdi bu resimde gördüğünüz güzel oynanmış bir pick'n roll gibi gözükse de aslında Haslem'ın topu beklemediğini ve oyunun bu şekilde çizilmediğinin bir göstergesi.



Bu resimde de Haslem'ın boş durumdaki Chalmers'a pası vermeyişi oyunun çizilmiş bir oyun olmadığının kanıtı. Panikleyen Haslem ekstra pası yapmak yerine sevdiği bölgeden şutu tercih ediyor. Yine pick'n roll oyunu olmadığını gösteren bir diğer durum ise ribaund alacak oyuncuların potaya Haslem'ın şutu ile birlikte yönelmeleri. Yani pota altı zaten oldukça çok ribaund çeken Utah karşısında daha önceden orada yerlerini almaları ve box out yapmak için avantaj sağlamaya çalışmaları gerekirdi.



Son resimde ise LeBron'un yapması gerekeni anlatmaya çalıştım. Şimdi efendim LeBron birebir oynasa, ve potaya doğru gitse ya faul alacak yada potaya yakın bir mesafeden şutunu kullanacak.

Evet bu son şutu atmadığı için eleştirenler arasında bende varım LeBron'u. Maçı canlı izleyenler aslında tek başına skoru oraya getirdiğini biliyorlar LeBron'un, ama maç sonunda skor tabelasında Utah üstünlüğü yazıyor. Ayrıca kendisi için süperstar diyen bir oyuncunun, bisikletinin üzerine bile "king james" yazacak kadar egosu yüksek bir oyuncunun o şutu her halükarda atması gerekiyor. Kobe bu gibi bir pozisyonda üstelik çok erken ve saçma bir şutu kullanırken bile hakkında çıkacak eleştirilerden korkmuyor. Keza Kevin Durant bugüne kadar hiç elini taşın altına koymaktan çekinmedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder