15 Temmuz 2012 Pazar

Los Galacticos Galatasaray? Rüya Takım?


Transfer sezonu renkli ve bir o kadar manidar geçiyor bu sezon. İki takım taraftarları da kendince seviniyor yeri geldiğinde üzülüyor hatta kıskanıyor. Fakat bu sezonun transfer döneminde oyuncular inanılmaz şekilde abartılıyor. Özellikle bugün, Galatasaray taraftarlarının twitter hastag'i beni benden aldı. Neydi o? #losgalacticosgalatasaray

Hatta resimde de gördüğünüz gibi, rüya takım diyorlar bu kadroya. Medya ise bu goygoya körükle gidiyor, daha da umutlandırıyor Galatasaray taraftarlarını. Tıpkı Beşiktaş'ın Portekizli oyuncuları bir bir topladığı sezon gibi.

Galatasaray Kayseri'den Amrabat, Madrid'den Hamit, Trabzon'dan Burak ile anlaştı. Melo için atılan bir imza yok henüz. Olsa bile ne fark eder ki? Sağ bekin yedeği Sabri, sol bek yedeği Çağlar. Şimdi nasıl bir rüya takım oluyor bu, ben hakikaten anlamadım. Beklentilerin bu kadar yükselmesi pek hayra alamet olmaz Türk Futbolunda. Bir Fenerbahçe taraftarı olarak, bunun örneklerini çok gördüm. O yüzden sakin olmakta yarar var.

Galatasaray bu kadrosu ile Şampiyonlar liginden bir Avrupa kupalarına bile gidemez. Kimseyi kandırmayalım. 3-4 senedir düzenli oynamayan bir Hamit var elinizde. Üstelik açıklanan tek transfer sanırım şimdilik. Ne Burak, nede Amrabat atmadı henüz imzayı. Attılar diyelim onlar da. Burak geçtiğimiz sene kariyeri boyunca yaşayabileceği en iyi sezonu geçirdi. Tipik bir Guiza modeli diyebiliriz. Fenerbahçe'ye geldiği sezon İspanya'da gol kralı olan Güiza 37 maçta 27 gol atmıştı. Burak ise geçtiğimiz sezon 34 maçta 33 gol atma başarısını sağladı. Üstelik nispeten daha fazla açık alan bularak. Peki aynı açık alanları bulabilecek mi? Aynı şekilde hücuma çıkan bir Galatasaray olacak mı? Sistemin sadece üzerine kurulu olduğu bir Burak Yılmaz vardı geçtiğimiz sezon. Sizce kadrosunda bu kadar geniş yıldızları bulunan Galatasaray Burak Yılmaz'ın üzerine sistem kurar mı?

Ne diyorsun lan diyenler için istatistiklerle konuşayım.

Güiza Fenerbahçe'ye gelmeden önce

1999–2002 rcd mallorca 7 maç 1 gol
1999–2000 dos hermanas 22 maç 8 gol
2002–2003 recreativo huelva 4 maç 0 gol
2003 fc barcelona b 15 maç 5 gol
2003–2005 ciudad de murcia 81 maç 36 gol
2005–2007 getafe cf 61 maç 20 gol
2007–2008 rcd mallorca 37 maç 27 gol

gibi istatistikler yakalamıştı. Burak ise tıpkı bunun gibi istatistikler ile oynuyor. Birebir aynı. 2009-2010 sezonunda 5 gol, 2010-2011 sezonunda 20 gol ve son olarak bu sene 33 gol. Peki bu size birşey anlatmıyor mu?

Gelelim Amrabat mevzuna. Yetenekli bir oyuncu Amrabat. Büyük takımlarda oynayabilirmiş gibi duruyor evet. Geçtiğimiz sezon oldukça problem yarattı takımda. Zaten bunun sebebi de Galatasaray'dı. Aslında o da bir diğer yazının konusu. Biz değerlendirmeye geri dönelim. Galatasaray'lı taraftarların heyecanlanmasının asıl sebebi kendi alacağı paradan fedakarlık yapması. Bonservisinin bir kısmını kendi alacağı para ile ödeyecek Amrabat. Peki ama neden?

Aslında çok basit. Amrabat akıllı bir oyuncu. Kayseri'de kalmasının onu Avrupa'ya taşıyamayacağını çok iyi biliyor. Bunun için iyi kötü, en azından Avrupa liginde oynayacak bir takıma gitmesi gerekiyor. Kendisini çok isteyen Galatasaray'ın teklifini kabul etmesinin sebebi bu. Yoksa Galatasaray'ın sarı kırmızı formasına vurulduğu için değil elbette. Hatta o kadar çok istedi ki bunu, takımla antrenmanlara çıkmadı, Kayseri ile mahkemelik olmayı, hatta oynamamayı bile göze aldı. Peki seneye diyelim ki Napoli istedi Amrabat'ı. Aynı şeyleri yapmayacağı ne malum? Ya sezonun ortasında ben Napoli'ye gideceğim derse? Peki ŞL maçlarında kendini göstermek için şahsi bir oyun anlayışı ile oynarsa? Özellikle Burak ve Amrabat bu potansiyele oldukça sahip. Hamit ise ne kadar oynar bu sezon kestirmek zor. Oynasa bile ne kadar verimli olabilir? Bütün kariyeri boyunca sadece 70 kere ilk 11 başlamış bir oyuncudan bahsediyor. Quaresma'nın ne kadar yetenekli olduğu, fakat devamlılığı olmadığı için Beşiktaş'a ne kadar zarar verdiği malumunuz. Hamit'in Quaresma'dan ne farkı olduğunu bana söyler misiniz? Melo transferinden ise ses seda çıkmıyor. Peki Galatasaray Melo gelmez ise kimi alacak o mevkiye? Emre Çolak sizce bütün bir sezon o yükü kaldırabilir mi? Üstelik kendi mevkisi bile değil.

Çok fazla tribe girmemek lazım, havaya girmemek lazım. Galatasaray bir rüya takım falan olmamıştır, Türkiye ligini götürse bile, ŞL şampiyonluğu bir rüyadır.

Dikkat edin, rüyanız sezon sonu kabus olmasın.

Gelir gider dengesi 256 milyon lira zararda iken, yüksek maliyetli transfer ve yüksek oyuncu ücretleri belinizi bükmesin.

Bundan 2-3 sene önce Portekizlilerin geldiği sene aynısını yazmıştım. Şimdi seneye şampiyon olamaz, grubu 4. bitirir ise Galatasaray, ne olacak? Tehlikenin farkında mısınız?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder