28 Aralık 2011 Çarşamba

Uçamayan Hollandalı



Adamı, bu beyefendiyi sizlere anlatmak tabi ki harcım değil benim. Fakat geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımla otururken bahsi açıldı reisin. Biliyorsunuz lakabı "uçamayan hollandalı". Bizim arkadaş bu lakabın neden takıldığını bilmiyormuş. Hatta ben anlatana kadar "kafa toplarında çok etkili olamadığı için herhıld" diye düşünüyormuş. Evet, tahmin ettiğiniz gibi kendisiyle görüşmeyi bıraktım. Ama olur ya hani, varsa bu insan evladından başka lakabını nereden aldığını Bergkamp abinin öğrenin istedim.

Neden Uçamayan Hollandalı? Efendim abimiz tıpkı Fidel Castro gibi aerofobi, yani "uçak korkusundan" mustarip. 1994 yılında Amerika'da düzenlenen Dünya Kupasına giderken başlıyor bu korkusu. Bunun hakkında iki söylenti var; ilki bir gazetecinin "uçakta bomba var" demesi, ikincisi ise havadayken uçağın bir motorunun arıza yapmış olması. Daha sonra bu olay onu Amerika'dan dönüşte daha da büyük bir kabusun içerisine sürüklüyor. Internazionale forması giyerken maçlara uçakla gittiğini, bu durumun kafasında sürekli bir problem olarak kaldığını ve maçlara konsantre olamadığını söylemiş bir röportajında. Maç içerisinde oyundan çok, geri dönüş yolculuğunu düşündüğünü anlatmış.

Avrupa'da oynanacak maçlardan 1-2 gün önce babası ile arabaya atlar ve maçın oynanacağı şehre gidermiş. Tren yolculuklarına da karşı çıksa da, genelde deplasman maçları için demiryolunu kullanmak zorunda kalıyormuş. Kariyeri boyunca çok fazla maç kaçırmış olmasına rağmen, uçak yerine araba kullanmanın oyununu geliştirdiğini düşünüyormuş. Maçı diğer oyunculardan daha fazla düşünme şansı yakalıyormuş bu yolculuklarda.

1949 yılında Torino, 1958 yılında ise Manchester United takımlarının geçirdiği trajik kazalar belki onun bu korkusunu körüklemiştir elbette.

Neyse işte, bu durumu yüzünden kendisine takılan tek lakap "uçmayan" yada "uçamayan" Hollandalı değil. Pek bilinmese de paparazziler kendisine "arabayla giden Bergkamp" diyormuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder